Waarschuwing voor Bitcoin zeepbel en crash kleine cryptomunten, maar er is ook goed nieuws
Met de hard dalende koersen vliegen de waarschuwingen ons om de oren. Apple medeoprichter Steve Woźniak spreken van een Bitcoin zeepbel. Indicatoren laten zien dat Bitcoin vooral kleinere cryptomunten hard kan laten vallen. Maar er is ook positiviteit: Bitcoin miljonair Mark van der Chijs én ING voorzien een groei.
Het is lastig om met de huidige beartrend een koersvoorspelling te doen. Cryptomunt Bitcoin noteerde in december 2017 nog $19000. Dit is eind juni 2018 gezakt tot $5900. Maar is er dan direct sprake van een Bitcoin zeepbel? Steve Woźniak, een van de drie oprichters van Apple, vergelijkt Bitcoin en blockchain met het internettijdperk.
De dotcom bubbel
De internetzeepbel duurde van 1997 tot 2000. Aandelen van internetbedrijven stegen naar grote hoogten. In het voorjaar van 2000 knapte de zeepbel en stortte de vele internetbedrijfjes in.
Alleen de allergrootste bedrijven wisten te overleven, waaronder Amazon en eBay.
Het is niet zo vreemd dat cryptocurrency met de internetzeepbel wordt vergeleken. Ook nu weer verschijnen er over een periode van enkele jaren veel nieuwe bedrijfjes, in dit geval cryptomunten.
Tot het eind van 2017 stegen de koersen flink. Inmiddels staat Bitcoin nog maar op een-derde van zijn hoogste koers ooit. Een aantal kleinere cryptomunten is zelfs helemaal niet meer verhandelbaar.
Verwacht wordt dat ruim 95% van deze cryptomunten zal verdwijnen. Maar voorlopig lijkt er nog geen sprake van een Bitcoin zeepbel.
De sterkste overleven
Net als bij de internetzeepbel zullen ook bij cryptocurrency alleen de beste overleven. We gaan ervan uit dat dit Bitcoin en Ethereum zijn, en een aantal andere kleine cryptomunten.
Hiermee zal ook de hype teneinde komen. Steve Woźniak is in ieder geval zeer te spreken over Ethereum, waarvan hij wel degelijk het nut inziet. Bijna alle nieuwe blockchain projecten zijn gebaseerd op de Ethereum blockchain. Dit laat wel zien hoe belangrijk deze cryptomunt is.
Koersval Bitcoin raakt kleinere cryptomunten veel harder
Bitcoin heeft een grote invloed op de koers van andere cryptomunten. Eigenlijk zou dit niet mogen, een cryptomunt moet onafhankelijk van anderen kunnen functioneren.
Dit laat zien dat de cryptocurrency markt nog lang niet volwassen is. Mocht Bitcoin de huidige beatrrend voortzetten, dan zal deze veel kleinere cryptomunten meetrekken.
De verwachting is dat deze kleine cryptomunten nog harder zakken dan Bitcoin zelf.
Overigens is er een duidelijk verschil tussen Bitcoin en Ethereum te zien. De dominantie van Bitcoin neemt af terwijl Ethereum naar verhouding minder waard wordt.
Over de afgelopen 7 dagen is Bitcoin bijna 10% in waarde gezakt, terwijl Ethereum ruim 18% moest inleveren. Analist Omkar Godbole merkt op dat een waardedaling van Ethereum op een risicomijdende strategie wijst.
Beleggers zijn voorzichtiger en investeren minder snel in kleinere cryptomunten. Mocht Ethereum ten opzichte van Bitcoin duurder worden, dan betekent dit dat het vertrouwen terugkeert.
Beleggers zijn weer bereid om meer in kleinere cryptomunten te investeren en zijn minder bang voor een Bitcoin zeepbel.
Bitcoin miljonair Marc van der Chijs blijft positief
De Nederlandse Bitcoinmiljonair van der Chijs voorspelde in april 2018 dat Bitcoin in juni het hoogste punt ooit zou bereiken. Misschien was het wel een stille wens, want het leek ons toen al onwaarschijnlijk. Inmiddels heeft de Bitcoin het laagste punt van 2018 bereikt.
Van der Chijs legt uit waar zijn verwachting vandaan kwam.
Hij ging ervanuit dat institutionele beleggers zouden investeren. Verzekeraars en pensioenfondsen hadden er echter geen vertrouwen in en bleven ver van Bitcoin weg.
Toch blijft van der Chijs optimistisch. Hij voorziet nog steeds een groeispurt. Zijn eerdere voorspelling dat Bitcoin eind 2018 op $40000 staat, durft hij echter niet te herhalen. Zijn optimisme komt overigens niet uit de lucht vallen: als Bitcoin miljonair zie je niet graag je investering verdampen.
Ook de Venlonaar Didi Taihuttu blijft positief, maar je móet ook wel wanneer je hele woning in Bitcoin zit. Voor hem zou een Bitcoin zeepbel een catastrofe zijn.
Volgens een onderzoek, uitgevoerd namens ING, zal de interesse in cryptocurrency de komende tijd toenemen. Van alle ondervraagden heeft 9 procent cryptomunten in bezit. Ruim 25% geeft aan dit in de toekomst wel te willen. Het onderzoek is zowel in Europa als in de VS én Australië uitgevoerd. Dat schept dan weer wat hoop.
Cryptocurrency nog lang niet dood
Als we alle analisten moeten geloven, is Bitcoin inmiddels 319 keer overleden. Zo hebben onder andere Warren Buffet, Robert Shiller en analisten van Barclays de cryptomunt meerdere malen een infectieziekte, zwendel of scam genoemd.
Na al deze doodsverklaringen bestaat Bitcoin nog steeds. De CEO van beleggingsmaatschappij BKCM LCC ziet de huidige neerwaartse trend nog steeds niet als het einde van Bitcoin. Hij voorziet zelfs een ommekeer.
Wat denk jij? Laat het ons weten. In ieder geval zijn wij van mening dat je als freelancer beter voorzichtig kan zijn met cryptocurrencies.