Hoe kan je het beste de boekhouding aanpakkenFinancieel 

Hoe kan je het beste de boekhouding aanpakken?

Hoe kan je nu het beste de boekhouding aanpakken? In mijn opinie hangt dit af van jouw boekhoudkundige kennis. 

Bezit je absoluut geen boekhoudkundige kennis

In dat geval zal je de hulp van een boekhouder dienen in te schakelen. En dan heb je in mijn opinie twee mogelijkheden. 

  • Je laat de boekhouder de gehele boekhouding voor jou bijwerken,
  • Of je vraagt om uitleg of training om in ieder geval bepaalde zaken zelf te doen.

De boekhouding eenmanszaak is in mijn opinie helemaal niet zo moeilijk. Zeker als je kijkt dat het overgrote gedeelte van de tijd gaat zitten in routinematige transacties, om alle gegevens correct te verwerken. Als je iemand kent die jou hier bij de hand neemt dan is dat snel aan te leren. En op die manier ben je veel minder geld kwijt voor een boekhouder.

Betalen voor een boekhouder

Persoonlijk vind ik het zonde om een boekhouder te betalen voor het boeken van facturen. Met een goed online boekhoudprogramma is de boekhouding aanpakken echt eenvoudig. Als jouw boekhouder, of iemand anders die bekend is met het boekhouden, het jou goed uitlegt en voordoet hoe je facturen dient te verwerken, dan kan je dat in de toekomst gewoon zelf doen. 

Voor meer complexe fiscale zaken is het daarentegen wel verstandig om een expert in te schakelen.

Wel is het aan te raden in deze situatie om een boekhouder af en toe de boekhouding even te laten controleren. Op die manier voorkom je dat er grote fouten optreden, die je bijvoorbeeld in de problemen kunnen brengen met de belastingdienst. De boekhouding goed aanpakken is extreem belangrijk.

Jouw boekhoudkundige kennis is gemiddeld

In dat geval zou ik zeer zeker de routinematige transacties zelf uitvoeren. Zorg er dan wel voor dat je dit op regelmatige basis doet. Op die manier zorg je er voor dat de boekhouding up to date is. Daarnaast, als er een grote stapel facturen dient te worden verwerkt, dan is het lastiger jezelf ertoe aan te zetten.

Als je gewoon elke week standaard de facturen en betalingen verwerkt dan kost dit helemaal niet zoveel tijd. Plan er gewoon standaard tijd voor in.

Ook hier zou ik aanraden om misschien één keer per jaar een boekhouder jouw boekhouding te laten controleren. Zo weet je zeker dat je nog op de juiste pad zit. Ook al is een boekhouding eenmanszaak niet al te ingewikkeld, fouten zijn altijd mogelijk.

boekhouding aanpakken kennis

Daarnaast kan een goede boekhouder jouw misschien ook advies geven. Waar dien je op te letten, is jouw liquiditeit in order of geeft je teveel geld uit aan bepaalde zaken.

Bezit je gedegen boekhoudkundige kennis?

In dat geval lijkt het me duidelijk dat je ervoor kiest om de boekhouding zelf bij te houden. Wel zou ik je in dat geval aanraden om een goed online boekhoudprogramma aan te schaffen. 

Ga niet liggen rotzooien in Excel. Dit gaat je gewoonweg veel te veel tijd kosten. En daarnaast krijg je nooit hetzelfde inzicht in de cijfers zoals je dit met een online boekhoudprogramma wel krijgt.

En de besparing van die paar tientjes per maand ten opzichte van het gebruik van Excel gaat je echt niet redden als ondernemer zijnde. 

Ook ben ik geen fan van geheel gratis programma`s. Je mist dan bijna altijd belangrijke functionaliteiten en je krijgt geen enkele ondersteuning.

Automatiseren

Zoveel mogelijk automatiseren is mijn devies. Alle boekhoudprogramma`s bieden daartoe wel mogelijkheden. Zo kun je eenvoudig en snel een koppeling aanmaken met de zakelijke rekening. Ook de btw aangifte wordt vaak automatisch voor jou verzorgd, zodat je relatief weinig tijd kwijt bent met het verzorgen van de eigen boekhouding.

Daarnaast kunnen startende ondernemers ook profiteren van tal van voordelen. Je kan vaak een langere periode gratis gebruik maken van online boekhoudsoftware. Online boekhouden kent dan helemaal geen obstakels meer. Check altijd of je hiervoor in aanmerking komt.

Related posts

Leave a Comment