Een lening afsluiten als freelancerFinancieel 

Een lening afsluiten als freelancer

Als freelancer is het lastig om een lening af te sluiten. Zeker als je net een beginnend freelancer bent, is dit bijna onmogelijk. Om bijvoorbeeld voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening in aanmerking te komen dien je jaarcijfers vanuit de boekhouding te overleggen. Je dient dus eigenlijk minimaal een jaar als freelancer actief te zijn, waarbij je ook nog eens een redelijk inkomen hebt verdient om als freelancer zijnde in aanmerking te komen voor een lening. Een lening afsluiten als freelancer is derhalve een behoorlijke uitdaging.

Rondkomen als beginnend freelancer

Daarnaast is het in het begin voor de meeste freelancers een uitdaging om een goed inkomen te verdienen. Vaak dien je jezelf in het begin toe te leggen op het opbouwen van een netwerk en het binnenhalen van klanten. Dit is in de praktijk eenvoudiger gezegd dan gedaan. Zo heb je bijvoorbeeld nog geen referenties van opdrachtgevers of projecten die je kan overleggen. Om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan en te werken voor een klant kan best wel een frustrerend proces zijn. Rondkomen als freelancer is in de aanvangsfase niet altijd even gemakkelijk.

Opdracht binnen of toch niet

Het overkomt mijzelf bijvoorbeeld regelmatig dat je ervan overtuigd bent dat je een opdracht binnen hebt gesleept, maar dan gaat deze uiteindelijk toch niet door. 

In de tussentijd dien je wel jouw tijd alvast te reserveren, want je kan natuurlijk jezelf niet gelijktijdig verdelen tussen verschillende klanten. Op die manier verlies je waardevolle tijd en kan de tijd tussen het eind van een vorige opdracht en een nieuwe opdracht behoorlijk oplopen.

Wel is het zo dat na verloop van tijd dit steeds beter gaat. Je bouwt een netwerk op van vaste klanten waardoor je beter weet waar je aan toe bent.

De aanvangsperiode overbruggen met een lening

Doordat je in het begin nog niet zoveel opdrachten binnenhaalt kan dit financieel best een uitdaging worden om toch rond te komen. Een lening afsluiten om een dergelijke periode te overbruggen kan uitkomst bieden. Maar zoals hierboven al aangegeven, dit is niet altijd even eenvoudig.

Er is tegenwoordig ook de mogelijkheid om een lening aan te vragen, zonder dat er een bank aan te pas komt. Het zogenaamde particulier geld lenen. Bij deze methode van lenen zijn het particulieren die hun geld uitlenen aan andere particulieren.

Een particuliere lening kent ook strikte voorwaarden

In de praktijk zijn echter de voorwaarden voor een particuliere lening ook behoorlijk strikt. Hier kom je ook niet zomaar in aanmerking voor een lening. Zeker voor de gestandaardiseerde platformen is een lening afsluiten als freelancer niet eenvoudig. Je kan echter ook zelf opzoek gaan naar een particuliere lening in bijvoorbeeld een vrienden- of kennissenkring.

Persoonlijk ben ik hier echter niet een groot voorstander van. Dit kan de stress wat betreft het binnenhalen van nieuwe opdrachten alleen maar groter maken. 

Want heb je van iemand particulier geld geleend, dan dien je naast dat jezelf de rekeningen dient te betalen ook deze persoon terug te betalen. En is het iemand die je goed kent, dan dien je er ten alle tijden voor te zorgen dat je die persoon ook echt tijdig terug gaat betalen.

Zorg voor een goede financiële basis voordat je gaat freelancen

Aan de slag gaan als freelancer klinkt voor veel mensen als de methode om meer te verdienen dan dat je via een vaste werkgever op dit moment doet. Veel mensen onderschatten echter dat er veel concurrentie is, waardoor nieuwe opdrachten binnenhalen niet altijd even eenvoudig is.

Mijn advies is dan ook dat alvorens aan de slag te gaan als freelancer dat je een financiële buffer opbouwt, waarop je in de beginfase als het tegenzit je terug kunt vallen.

Related posts

Leave a Comment