Freelancen en de boekhoudingOndernemen 

Freelancen en de boekhouding

Freelancen en de boekhouding. Dit is niet altijd een goede combinatie. Wanneer je als freelancer aan de slag gaat, doe je dit niet zonder reden. Misschien wil je flexibelere uren werken, meer thuis zijn voor je kind(eren) of werk je thuis geconcentreerder. Freelancen kent een aantal voordelen, maar er komt wel een hoop bij kijken. Toen je namelijk nog niet voor jezelf aan de slag was, was jij waarschijnlijk zelf niet verantwoordelijk voor jouw boekhouding.

De boekhouding

Eén van de dingen waar veel freelancers tegenaan hikken is de boekhouding. Voor boekhouders geen probleem, voor de anderen alleen maar extra gedoe. Maar ook als freelancer ontkom je hier niet aan, omdat het nou eenmaal part of the job is. Ook jij moet, net als alle anderen, je boekhouding bijhouden. Het is ook belangrijk, een goede boekhouding geeft je inzicht in je financiën en hoe jij als freelancer het doet.

Hou het bij

Het is dan ook verstandig om het regelmatig bij te houden. Zorg ervoor dat je alles netjes bijhoudt en niet op het laatste moment bijvoorbeeld vlak voor de belastingaangifte nog alles moet gaan regelen. Plan er een vast moment voor in. Ga bijvoorbeeld elke vrijdagochtend even voor zitten, dan lijkt het over het geheel een stuk minder groot dan wanneer je alles in één keer aan moet pakken. Freelancen en de boekhouding valt echt reuze mee, zolang je het maar regelmatig bijhoudt.

Maak gebruik van een goed boekhoudprogramma

Ga niet liggen rotzooien in Excel of probeer een geheel gratis boekhoudprogramma te vinden. Een licentie van goede boekhoudsoftware kost nog geen 10€ per maand. En dat gaat het boekhouden zoveel makkelijker maken. Dit is gewoon een investering die je moet doen als ondernemer of freelancer zijnde.

Doordat je met goede boekhoudsoftware veel kan automatiseren zal het boekhouden veel minder tijd in beslag nemen. Bovendien zal je boekhouding er beter uit zien en is de kans op een fout vele malen kleiner.

Schakel iemand in

Wanneer je de boekhouding echt niet onder controle krijgt en je bijvoorbeeld heel veel moeite hebt met het overzicht bewaren, dan kan je er altijd nog iemand voor inhuren. Een professionele boekhouder weet hoe hij de boekhouding moet doen, ook voor jouw freelance-opdrachten. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Jij kan je focussen op jouw taken en de dingen die je leuk vindt om te doen en de boekhouder regelt de administratieve kant van het geheel.

Vraag wel meerdere offertes aan voordat je besluit om dit te doen. De prijsverschillen kunnen enorm zijn. En daarnaast dien je er natuurlijk ook op te letten dat je met de juiste persoon in zee gaat. Anders wordt Freelancen en de boekhouding alleen nog maar pijnlijker en vervelender.

 Het is voor een goed doel

Uiteindelijk ben je freelancer geworden met een reden, zoals we in het begin ook al benoemden. Hou dit in gedachten wanneer je het even niet meer ziet zitten als je de nare boekhouding er weer bij pakt. Uiteindelijk is het allemaal voor een goed doel toch?

Ga niet besparen op boekhoudsoftware. Dat is echt de verkeerde beslissing!

Related posts

Leave a Comment