Kredietcheck en een lening aanvragenFinancieel 

De kredietcheck bij het aanvragen van een lening

Het bureau kredietregistratie speelt een grote rol bij het aanvragen van een lening. Elke lening aanvraag dient namelijk een BKR controle te ondergaan. Zelfs al gaat het om een klein bedrag of is de looptijd van de lening niet al te lang. Geld lenen zonder BKR toetsing is via een Nederlandse kredietverstrekker bijna onmogelijk. Zelf bij particulier geld lenen dien je een kredietcheck in de vorm BKR controle te ondergaan

Niet langer een vrijstelling voor kleine bedragen

In het verleden was er een vrijstelling voor bedragen onder de 1000 euro. Voor dit soort bedragen war er geen kredietcheck vereist. Dit is echter aangepast en nu geldt er geen vrijstelling meer voor dergelijke kleine bedragen.

Bij het aanvragen van een lening wordt er daarnaast ook gekeken naar het inkomen dat iemand heeft Dat kan bij freelancers nogal een probleem zijn omdat er niet altijd sprake is van een stabiel inkomen. Bij een bedrijfslening wordt er bovendien naar jaarcijfers over de laatste jaren gekeken.

BKR controle en een abonnement met mobiele telefoon

In de praktijk betekent dit dus ook dat er bij de aanvraag van een mobiel telefoonabonnement een BKR controle dient te worden uitgevoerd. Dit echter alleen wanneer er sprake is van een abonnement waarbij er ook een mobiele telefoon is inbegrepen.

In dat geval is het bedrag van de telefoon een aankoop op afbetaling. Een aankoop op afbetaling wordt gelijkgesteld met een lening. De telefoon is pas echt helemaal van jou nadat je de laatste betaling van het initiële contract hebt overgemaakt. Dit is doorgaans 1 of 2 jaar.

Bij het afsluiten van een nieuw abonnement voor een telefoon ben je dus gewoon een lening aangegaan. Daardoor dient er een kredietcheck via het BKR te worden uitgevoerd. Dit heeft ook gevolgen in het geval je de rekening niet op tijd betaald. Je kan op die manier een negatieve BKR codering oplopen, hetgeen gevolgen heeft voor een kredietcheck in de toekomst.

De gevolgen van een negatieve BKR codering

Een negatieve BKR codering is iets waar veel mensen huiverig voor zijn. En mijn inziens volledig terecht. 

Heb je een negatieve BKR codering dan ondervind je hier veel negatieve gevolgen van bij het afsluiten van een lening. Wil je bijvoorbeeld een hypotheek aanvragen omdat je een huis wilt kopen, dan zal je minder kunnen lenen of soms zelfs helemaal niet in aanmerking komen voor een hypotheek.

Deze negatieve codering blijft maar liefst 5 jaar van kracht. Het is dus echt iets wat je jarenlang gaat achtervolgen.

Een klein bedrag lenen zonder BKR controle

Geld lenen zonder bkr toetsing is alleen mogelijk via het afsluiten van een minilening. Dit is een lening die je via het internet kan afsluiten. De bedrijven bevinden zich niet in Nederland waardoor er niet de verplichting kan worden opgelegd om een BKR toetsing uit te voeren.

Het voordeel hiervan is dat je dus op die manier ook geld kan lenen ook al ben je in het bezit van een negatieve BKR codering. Echter, geld lenen zonder BKR toetsing betekent wel dat je een hoge rente gaat betalen. Deze zal oplopen tot bijna 14%.

Het bedrag dat je kan lenen is ook beperkt. Een minilening is daardoor geen lening die geschikt is om bijvoorbeeld een auto te kopen. Eventueel zou je deze minilening wel kunnen gebruiken om een stukje aan te vullen wat je tekort komt. Het bedrag van maximaal 1,500 euro wat je kunt lenen kan je daarvoor gebruiken.

Dan is het ook zo dat je het bedrag binnen een korte tijd weer dient terug te betalen. Je dient er dus eigenlijk al vrij zeker van te zijn dat je op korte termijn voldoende geld gaat binnenkrijgen om aan deze voorwaarden te voldoen.

Related posts

Leave a Comment