Nadelen van Freelancen
Freelancen klinkt voor veel mensen interessant. Er zijn echter ook nadelen van freelancen. Deze nadelen dien je mee te nemen, wanneer je de afweging maakt om te gaan freelancen, of om gewoon in loondienst te blijven. Wij hebben ze op een rij gezet.
Het inkomen is onzeker
Ben je in loondienst, dan krijg je netjes elke maand jouw salaris gestort. Een van de grootste nadelen van freelancen is dat je deze zekerheid opgeeft. Het inkomen kan zowel hoger komen te liggen, maar ook lager.
De meeste startende freelancers gaan ervan uit dat ze meer gaan verdienen. In de praktijk valt dit echter vaak tegen. Zeker in de beginfase is rondkomen als freelancer niet altijd eenvoudig.
Inkomen valt weg bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Ben je freelancer en ben je een weekje ziek? Dan stoppen de inkomsten. Zeker als je langere tijd ziek bent, kan je hierdoor in de financiële problemen terechtkomen.
Uiteraard kan je jezelf hiertegen verzekeren. En misschien moet je dit wil gewoon doen. Helaas is het kostenplaatje wat hieraan hangt wel erg hoog.
Freelancers die niet al te veel verdienen kiezen er vaak voor om de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering uit te sparen. Wellicht lijkt dit een eenvoudige besparing. Maar wel met alle risico en gevolgen van dien. Houdt hier rekening mee. Zzp`ers onderschatten dit risico nog wel eens.
Alleen wanneer je werkt komt er als zelfstandig ondernemer geld binnen.
Aquisitie is vaak een uitdaging
Een van de andere nadelen van freelancen is dat jezelf actief op zoek dient te gaan naar opdrachten. In sommige branches is dit geen probleem. Er zijn echter ook veel branches waar de concurrentie enorm is.
Hierdoor dien je veel tijd te besteden aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten. En dit zijn uren die je niet in rekening kunt brengen.
Daarnaast ben je verplicht voor verschillende opdrachtgevers te werken. Anders loop je het risico dat de belastingdienst een werkgever - werknemer relatie veronderstelt.
In dat geval dienen er sociale lasten en dergelijke te worden afgedragen.
Werk betekent inkomen, maar heb je even geen werk dan heb je ook geen inkomen.
Tarieven vallen vaak tegen
Door de toename van het aantal freelancers worden de tarieven steeds lager. Hierdoor valt uiteindelijk hetgeen je aan het einde van de maand overhoudt vaak tegen. Een freelancer werkt namelijk vaak tegen een lager uurtarief dan dat zij zouden willen.
Balans werk en vrije tijd
Freelancers zien vaak dat zij meer uren werken dan werknemers in loondienst. Eigenlijk stopt het werk nooit. Het is lastig om afstand te nemen van de dagelijkse beslommering.
In de avonduren nog even een paar mailtjes versturen of een offerte opmaken is iets wat veel freelancers zullen herkennen. Hierdoor komt de verhouding tussen werk en privé vaak in het gedrang.
Genieten van vrijheid is een veel voorkomende redenen om als freelancer aan de slag te gaan. In de praktijk valt dit echter vaak tegen. Een freelancer geniet vaak minder van zijn vrije tijd.
Administratieve rompslomp
Als freelancer zijnde dien je facturen te versturen, inkoopfacturen te verwerken en betalingen uit te voeren. Daarbovenop dien je ook nog een btw aangifte op te stellen en de jaarlijkse belastingaangifte wordt opeens ook veel complexer.
Daarnaast zal je ook te maken krijgen met klanten die niet op tijd betalen, dus daar dien je ook achteraan te gaan.
Een hypotheekaanvraag wordt een uitdaging
Door de risico`s die je loopt als freelancer zijnde wordt het lastiger om een hypotheek te verkrijgen.
Banken houden nu eenmaal niet van risico`s.
Je zult dienen aan te tonen dat je een zeker inkomen geniet en dat over langere tijd. Een van de nadelen van freelance werken is dus dat je lastiger een eigen huis kunt aanschaffen. Zeker in een aanvangsfase waarbij de inkomsten nog niet zo heel hoog zullen zijn.
Ook bij het aanvragen van een andere lening zal je hier tegenaan lopen.
Het missen van collega`s
Als freelancer heb je geen vaste collega`s. Hierdoor kan het soms een beetje eenzaam voelen. Ook als je een opdracht uitvoert voor een bedrijf is dit maar tijdelijk, waardoor het lastig wordt om een goede band met de andere medewerkers op te bouwen.
Zijn er alleen nadelen?
Natuurlijk zijn er niet alleen maar nadelen. Het zijn van eigen baas biedt ook vele voordelen.
Werken als freelancer houdt bijvoorbeeld in dat je beter in staat bent jouw eigen agenda in te vullen. Het inkomen van een freelancer is na verloop van tijd vaak ook hoger dan iemand in loondienst.