Rondkomen als freelancer zijnde
Aan de slag gaan als freelancer klinkt voor velen interessant. Als je bekijkt wat de uurtarieven zijn en dat afzet tegen hetgeen je kan verdienen in loondienst, dan kan je inderdaad als freelancer veel meer verdienen. Maar vooral in de aanvangsfase is rondkomen als freelancer zijnde niet altijd even eenvoudig.
Opdrachten zoeken als beginnende freelancer
Het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. De grootste uitdaging voor een freelancer is het zoeken en vinden van opdrachten. Rondkomen als freelancer hangt grotendeels af van het aantal opdrachten dat je binnenhaalt.
Zeker voor iemand die net aan de slag gaat als freelancer kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. En in de tussentijd dien je wel gewoon alle maandelijkse kosten te betalen.
De vaste lasten stoppen niet als beginnend freelancer
En als je bekijkt wat je maandelijks aan huur of hypotheek, zorgverzekering, elektriciteit en ga zo maar door kwijt bent, dan loopt dit toch heel snel op. En daarnaast dien je toch ook te eten en drinken. Helaas worden boodschappen er ook niet goedkoper op. De conclusie is dan ook dat je toch over een behoorlijk inkomen dient te beschikken om fatsoenlijk te kunnen leven.
Een netwerk opbouwen
Ben je eenmaal gesteelde als freelancer en heb je eventueel een aantal vaste opdrachtgevers, dan heb je het goed voor elkaar. Om echter dat punt te bereiken dien je hard te werken.
Een van de belangrijkste zaken als startende freelancer is het opbouwen van een netwerk. Maar dat is heden ten dage ook niet zo gemakkelijk meer. De concurrentie wordt alleen maar heviger.
Doe geen concessies betreffende uurtarieven
Sommige freelancers hebben dan de neiging om beneden de marktprijs te gaan werken. Persoonlijk vind ik dat zonde. Je dient toch echt in rekening te brengen wat je daadwerkelijk waard bent. En begin je eenmaal met gearceerde tarieven aan te bieden, dan is eigenlijk het einde zoek.
Vergeet ook niet dat je als freelancer zijnde bepaalde kosten hebt, die je niet hebt als je in loondienst bent. Het meest uit het oog springende hier is de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Lenen is lastig als freelancer zijnde
Een ander nadeel van het aan de slag gaan als freelancer is het verkrijgen van een lening of hypotheek. Je moet doorgaans toch minimaal voor twee jaar kunnen aantonen dat het inkomen hoog genoeg is om een lening aan te vragen.
Het komt ook voor dat freelancers dermate in de financiële problemen zijn geraakt dat zij zelfs een negatieve BKR registratie hebben opgelopen omdat zij niet langer aan de financiële verplichtingen konden voldoen.
Bespaar waar je kunt
Vaak zijn er tal van kleine zaken waarop je eenvoudig geld kan besparen. In mijn opinie is dit een aanrader. Alle kleine beetjes helpen uiteindelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan een gratis bankrekening via de N26 bank. Op die manier wordt het bankieren direct een stuk voordeliger en is rondkomen als freelancer weer een stukje eenvoudiger.
Kijk uit voor financiële problemen
In dat geval kan je alleen nog maar geld lenen via een minilening. Bij een dergelijke lening wordt er niet gevraagd naar inkomstenbewijzen. Ook wordt er geen BKR controle uitgevoerd, hetgeen uitkomst kan bieden als je onverhoopt over een negatieve BKR codering mocht beschikken en toch snel over geld dient te beschikken.
Het nadeel van een minilening is wel dat je maar beperkt over het geleende bedrag kunt beschikken. Na twee maanden dien je het weer terug te betalen. Daarnaast betaal je bij het afsluiten van een minilening een behoorlijk hoge rente.
Toch zijn er freelancers die een beroep doen op een dergelijke lening. Dit omdat zij echt een dringend geldgebrek hebben. Is dit tijdelijk en zitten er nieuwe opdrachten in de pijplijn, dan is dit niet direct een probleem. Zijn er echter niet direct opdrachten in het vooruitzicht, dan kan dit toch snel problematisch worden.
Veel beginnende freelancers staan hier niet bij stil. Zij verwachten vanaf dag 1 direct een goed inkomen te verdienen. In de praktijk komen zij dan vaak bedrogen uit en merken zij snel dat rondkomen als freelancer zijnde niet altijd vanzelfsprekend is.