Tips voor de startende freelancerFinancieel 

Tips voor de startende freelancer

Als je dit leest, dan ben je waarschijnlijk een freelancer of je overweegt op zijn minst om aan de slag te gaan als freelancer. Wij hebben een aantal tips voor de startende freelancer verzameld.

Wees goed voorbereid voordat je begint

In onze opinie een goede keuze om in ieder geval te overwegen aan de slag te gaan als freelancer. Je dient er echter wel van doordrongen te zijn dat het wel een echte uitdaging is om succesvol te worden als freelancer zijnde. Zeker de aanvangsfase zal niet gemakkelijk zijn. Een startende freelancer heeft het doorgaans moeilijk.

Zorg voor een stabiel basisinkomen

Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het zinvol is om voordat je als freelancer aan de slag te gaat te zorgen voor een stabiel basisinkomen. In ieder geval een bedrag waarvan je jouw rekeningen kan betalen. 

Op die manier verminder je de stress indien het niet direct zo loopt als je zou willen. En eerlijk gezegd, die kans is behoorlijk groot. Het is nu eenmaal niet eenvoudig om als beginnend freelancer direct voldoende opdrachten binnen te halen om van te kunnen leven.

De rekeningen blijven gewoon binnenkomen

Waarschijnlijk is het overbodig om te vermelden, maar ook als je aan de slag gaat als freelancer blijven de rekeningen gewoon binnenkomen. 

Daarnaast is het normaal dat je in het begin als freelancer ook nog eens extra kosten zult hebben. Zo dien je waarschijnlijk te adverteren, een website op te zetten en eventueel een nieuwe laptop, auto of gereedschappen aan te schaffen. En dit kost allemaal geld, terwijl op hetzelfde moment de inkomsten nog niet navenant zullen zijn.

De aanvangskosten dekken door een lening af te sluiten

Je zou de extra kosten eventueel kunnen opvangen door een lening af te sluiten. In de praktijk zijn banken er echter niet zo happig op om een lening te verstrekken aan beginnende ondernemers. Dit geldt dus ook voor freelancers. 

Eventueel zou je een minilening kunnen overwegen om in ieder geval de aanvangsfase te overbruggen. Het nadeel van een minilening is echter dat je slechts een klein bedrag kan lenen en dat je dit ook weer snel dient terug te betalen.

Aan de andere kant zijn er geen strikte voorwaarden voor het afsluiten van een minilening zodat je ook als freelancer zijnden hiervoor in aanmerking komt. Een andere lening afsluiten zal niet eenvoudig worden.

Het opbouwen van een inkomen via het internet

Persoonlijk vind ik ook het opbouwen van een online inkomen, alvorens aan de slag te gaan als freelancer een prima optie. Met bijvoorbeeld affiliate marketing kan je jezelf verzekeren van een passief inkomen, zodat je in ieder geval maandelijks een bedrag ontvangt waarop je terug kunt vallen.

Online geld verdienen is echter wel iets waar de nodige tijd overheen gaat. Vanuit dit oogpunt is het in mijn opinie verstandig hier op tijd mee te beginnen. Eigenlijk minimaal een jaar voordat je daadwerkelijk jouw baan opzegt en aan de slag gaat als freelancer.

Geef niet onnodig veel geld uit

Daarnaast zou ik elke startende freelancer aanraden om in het begin goed te letten op de kosten die je maakt. Voor bepaalde zaken is het absoluut niet noodzakelijk om veel geld uit te geven. 

Zo kan je bijvoorbeeld een gratis bankrekening openen bij de N26 bank hetgeen je de maandelijkse kosten van een bankrekening bespaart zoals dat het geval is bij de meeste banken zoals de Rabobank of ING.

Ook voor een boekhoudprogramma is het absoluut niet noodzakelijk om veel geld uit te geven. Wanneer je net begint met ondernemen zal je nog niet al te veel facturen ontvangen. Daardoor kan je met een online boekhoudprogramma in de prijscategorie van ongeveer 10 euro per maand prima uit de voeten. Het is absoluut niet noodzakelijk om hier meer geld aan uit te geven.

Related posts

Leave a Comment