Uncategorized 

Wat is Best Value Procurement?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, wellicht is de term Best Value Procurement helemaal nieuw voor je. Als je er even over na denkt, dan kan je waarschijnlijk wel bedenken dat het iets heeft te maken met de zakelijke markt. In deze blog lichten we verder toe wat Best Value Procurement is en waar het voor wordt gebruikt.

 

Wat is het?

Best Value Procurement is een ander woord voor Prestatie-inkoop. Dit is een speciale manier van inkoop. Het doel hiervan is om de winstmarge zo hoog mogelijk te houden. Zoveel mogelijk waarde verkrijgen voor een zo laag mogelijke prijs.

 

Meer ruimte voor oplossingen

Bij normale inkoop worden er veel eisen gesteld aan de inschrijvende partij. Dit zorgt ervoor dat aanbieders inschrijven met een te lage prijs om aan alle eisen te kunnen voldoen. Hoe meer eisen er zijn, hoe groter de kans hierop is.

Wanneer er veel eisen zijn, is er namelijk minder ruimte voor oplossingen. De ene oplossing sluit dan niet aan bij de andere eis en andersom hetzelfde.

 

Bij prestatie-inkoop worden deze eisen losgelaten, er wordt meer vertrouwen op de inschrijvende partijen gesteld. De opdrachtgever geeft minder eisen aan, waardoor de inschrijvende partijen meer oplossingen zelf mogen doen.

 

Toepassingen

De methodiek van prestatie-inkoop wordt in Nederland vooral gedaan door overheidsinstellingen, zowel bij gewone als bij Europese aanbestedingen. In principe hoeft dit echter niet zo te zijn en staat het bedrijven vrij om gebruik te maken van Best Value Procurement.

 

Hoe pak ik dat aan?

Binnen het proces van Best Value Procurement zijn er verschillende fases. Dit kan ingewikkeld zijn en daarom is het handig om daar wat hulp bij te krijgen. Er zijn bedrijven die deze hulp kunnen bieden, bijvoorbeeld het bedrijf Probid. Zij begeleiden je in alle fasen van het prestatie-inkoopproces.

 

Er wordt gestart met de voorbereiding van het proces waarbij je inzicht krijgt in de methode en hoe deze toegepast moet worden. Vervolgens worden inschrijvingen beoordeeld, er ontstaat een selectie van opdrachtnemers. Deze werken in de volgende fase zijn plan concreet uit. Tot slot vindt in de uitvoeringsfase de uitvoering van de opdracht plaats.

 

 

Related posts

Leave a Comment